Personakt Antavla

Sigurd Hjort Helgesson

Kung i Ringerike och Oplandene, Norge.

Far:Helge Hvasse (770? - )
Mor:Aslög Kraka Sigurdsdatter

Född:omkring 800 Buskerud, Ringerike, Norge
Död:efter 850 Buskerud, Ringerike, Norge

Barn med Thyrne Haraldsdatter (820? - 850?)

Barn:
Ragnhild Sigurdsdotter (840? - )

Noteringar

Sigurd Hart eller Sigurd Hjort var en legendarisk kung av Ringerike i Norge, som verkar i Ragnarssona þáttr och Halfdan svarte saga.

Ragnarssona þáttr meddelar att han var son till Helge Sharp (den stora-sonson till kung Ring av Ringerike) av Dagling dynastin och Aslaug. Hon var dotter till Sigurd Snake-in-the-Eye (en av Ragnar Lodbrok: s söner) och Blaeja, dotter till kung Aelle II av Northumbria. När Sigurd Hart var bara tolv år gammal dödade han en bärsärk vid namn Hildibrand i en duell, och tolv andra män. Han gifte sig Ingeborg, dotter till den Jutish hövdingen Harald Klak. Sigurd och Ingeborg fick barn Guttorm och Ragnhild. När hans farbror kung Frode av Ringerike dog gick Sigurd till Norge för att efterträda honom som kung.

Ragnarssona þáttr och Halfdan svarte saga berättar att en berseker från Hadeland heter Haki dödade Sigurd, men förlorade en hand i kampen. Sedan Haki gick till Sigurds bostad på Stein och tog Sigurds barn Ragnhild och Guttorm. Haki återvände med barnen och alla looten till Hadeland. Innan Haki återvinnas från hans sår och kunde gifta sig med 15 eller 20 år gammal Ragnhild var hon fångade en andra gång, av Halfdan svarte . Halfdan och Ragnhild var föräldrar till Harald Hårfager.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
800? Födelse omkring 800 Buskerud, Ringerike, Norge
820? Partnern Thyrne Haraldsdatter föds omkring 820 Norge
840? Dottern Ragnhild Sigurdsdotter föds omkring 840 Buskerud, Ringerike, Norge
850? Partnern Thyrne Haraldsdatter dör omkring 850 Norge
>850 Död efter 850 Buskerud, Ringerike, Norge