Personakt Antavla

Harald Hårfagre Halvdansson

Norges enare och förste kung. Blev ca 83 år.

Far:Halvdan Svarte Gudrödsson (825 - 867)
Mor:Ragnhild Sigurdsdotter (840? - )

Född:omkring 850 Norge
Död:omkring 933 Norge

Barn med Alvhild Ringsdotter

Barn:
Ingegerd Haraldsdatter (896? - )

Noteringar

Harald Hårfager (norska: Harald Hårfagre), född cirka 850, död cirka 933, var Norges enare och dess förste regent, perioden 860-930. Han var enligt Heimskringla son till Halvdan Svarte, som ska ha tagit det första steget mot Norges enande.

Harald enade Norge genom krig mot landets många fylkeskungar. Han lade Orkney och Hjaltland under norsk välde och insatte jarlar där, men hans arbete var förgäves eftersom hans efterträdare senare förlorade öarna.

Han var den första kungen som styrde över hela Norge. Han vann många slag och lade även under sig Värmland och Dalsland. Det mest kända slaget han vann är slaget i Hafrsfjord, omkring år 900 alternativt redan år 872. Där underlade han sig stora delar av Vestlandet och Sørlandet.

Det sägs att det var Gyda Eriksdotter som fick honom till att börja samlingen av Norge. Harald hade förälskat sig i denna konungadotter, dotter till Kung Eirik av Hordaland, som blev uppfostrad av en rik bonde i Valdres. Han skickade sina sändemän för att hämta henne, men hon ville inte ha Harald, eftersom han inte var mäktig nog. Hon funderade på varför han inte hade lagt hela Norge under sig. Han antog utmaningen, och lovade att inte klippa sig förrän han hade samlat hela landet under sig och kallades därefter Harald kalufsen eller Harald med huvan.

Han var känd for att styra landet med hård hand. Hans hårda styre drev många norska stormän att efter slaget vid Hafrsfjord dra österut över kölen till Jämtland och Hälsingland, samt över havet till Färöarna, Island, Skottland och Irland. Vissa begav sig även till Orkney, varifrån de bedrev plundring mot Norge under somrarna. Detta var en av anledningarna till att Harald Hårfagre senare erövrade öarna.

Då kung Harald nått sitt mål och enat hela Norge, sände han sitt folk till Gyda och påminde henne om vad hon hade sagt till honom. De tog henne med till Harald, och de gifte sig.

Efter giftermålet for Harald till Ragnvald Jarl på Møre. Då hade han inte klippt sig på 10 år, men här kunde han äntligen låta håret falla. Det sägs att han lät håret falla på Bremsnes på Averøya. På det stället står det i dag ett stort träd med en stenmur runt, som ett minne. Det var Ragnvald Jarl som då gav honom smeknamnet Hårfagre.

Då Harald var 80 år gammal, delade han Norge mellan sina tjugo söner, med Eirik Blodyx som överkonung. Han levde endast tre år till, och dog då av sotdöd. Han är begravd i kungshögen Haug vid Karmsund i Norge.

Hans far var Halvdan Svarte (Gudrødsson) kung av Agder-Vestfold, hans mor var Ragnhild Sigurdsdotter (dotter till kung Harald Guldskegg i Sogn). Han föddes cirka 850, och dog cirka 933. På fädernet härstammade Harald, enligt Snorre, från Ynglingaätten. Det var en mäktig släkt, som sades härstamma från guden Frej själv.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
850? Födelse omkring 850 Norge
867 Fadern Halvdan Svarte Gudrödsson dör 867 Buskerud, Norge
896? Dottern Ingegerd Haraldsdatter föds omkring 896
933? Död omkring 933 Norge
Harald Hårfager mottager kungariket ur sin faders hand.

Bilden kommer från det isländska manuskriptet Flateyjarbók från 1300-talet