Personakt Antavla

Anund Jakob

Far:Olof Skötkonung (967? - 1022)
Mor:Estrid

Noteringar

Anund Jakob, född något av åren 1007-09, enligt Snorre Sturlason den 25 juli (Jakobsdagen), död cirka 1050, svensk kung från 1022, var son till Olof Skötkonung och Estrid. Dubbelnamnet förklaras av Adam av Bremen så att svearna visserligen accepterade en kristen kung men inte en med endast ett kristet namn. Anund var ett namn som svearna tilldelade personer vars namn de fann för svåra att använda[källa behövs].

Anund hade utrikespolitiska ambitioner och skickade hjälptrupper till Olav Haraldsson av Norge som stöd i dennes strid mot den danske kungen Knut den store i slaget vid Helgeå, som Knut dock vann. Under perioden snarast efter detta slag är det oklart huruvida Anund Jakob har någon egentlig makt över riket. Under Anunds regeringstid organiserades en berömd färd i österled, Ingvarståget.

Anund ska enligt Västgötalagens kungalängd (där han kallas "Emund") ha upprätthållit lag och ordning med ovanlig stränghet, bland annat genom att låta bränna ner lagbrytares hus (till kol) och tilldelas därför binamnet "kolbränna". Han efterträddes av sin halvbror Emund.

Barn:
Troligen med Drottning Gunhild
Gunhild, dansk drottning


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
967? Fadern Olof Skötkonung föds omkring 967
1022 Fadern Olof Skötkonung dör 1022 Skara Domkyrkoförsamling (R)